pinky and the brain

6/29/2005

elementary my dear watson, elementary

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας το αναλογιστικό έλλειμμα στην Εμπορική ξεπερνά τα 1,5 δις ενώ τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας είναι 1,2 δις ευρώ. παράλληλα οι εργασίες της τράπεζας βρίσκονται σε καθοδική τροχιά.

από την άλλη, διαβάζω σήμερα ότι "η μετοχή της Emporiki Bank, η οποία επιδεικνύει αξιοσημείωτη χρηματιστηριακή συμπεριφορά...σήμερα, η μετοχή της κατέγραψε κέρδη 5,73%"

απλώς αναρωτιέμαι πως γίνεται να ανεβαίνει με "αξιοσημείωτη" συμπεριφορά η μετοχή μιας τράπεζας η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έλεγε κανείς ότι βρίσκεται με το ένα πόδι στη μπανανόφλουδα και το άλλο στον τάφο...

vive la difference!

σ'ένα πρόσφατο επαγγελματικό μου ταξίδι, συνεργάστηκα με γάλλους και αμερικάνους. φυσικά ως αμερικανάκι μου ήταν πολύ πιο εύκολο να συννενοηθώ με τους αμερικάνους, όχι λόγω γλώσσας αλλά λόγω νοοτροπίας. με αφορμή αυτό, άρχισα να παρατηρώ και να ανακαλώ όλες τις διαφορές μεταξύ ηπα και γαλλίας, μεταξύ αμερικανων και γάλλων.
οι αμερικάνοι είναι highly explicit, οι γάλλοι highly implicit. οι αμερικάνοι get to the point, οι γάλλοι το πάνε γύρω γύρω. οι αμερικάνοι προτιμούν το απλό, οι γάλλοι το σύνθετο. οι αμερικάνοι είναι αισιόδοξοι, οι γάλλοι απαισιόδοξοι. η κοινωνική ταυτότητα στις ηπα είναι το άτομο, στη γαλλία είναι το group. στις ηπα κρίνεσαι γι'αυτό που κάνεις, στη γαλλία γι'αυτό που είσαι. οι αμερικάνοι ψάχνουν win-win situation, οι γάλλοι νιώθουν ότι αν εσύ κερδίσεις, αυτοί χάνουν. οι αμερικάνοι όταν τρώνε βάζουν τα χέρια τους κάτω απ'το τραπέζι, οι γάλλοι τα έχουν πάνω στο τραπέζι. οι αμερικάνοι δεν έχουν τα tu και vous, μόνο you. στις ηπα υπάρχει mobility μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, τη μια μέρα είσαι αρχιτέκτονας, την άλλη δουλεύεις σε super market, στη γαλλία τα πράγματα είναι πιο "σταθερά". στην αμερική το dress code είναι πιο χαλαρό, στη γαλλία πιο αυστηρό. στην αμερική θεωρείται επιτυχία να έχεις λεφτά, στη γαλλία θεωρείται επιτυχία να ανήκεις στην ελίτ. πιστεύω ότι το εξώφυλλο του economist αυτής της εβδομάδας με τον bush ντυμένο "casual", συμβολικά επικοινωνεί όλες τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο λαών. it's no wonder they can never agree on anything

6/28/2005

προσοχή στο διάκενο

στο εσωτερικό της πόρτας του βαγονιού στο μετρό σ'ένα αυτοκόλλητο-προειδοποίηση έγραφε "προσοχή στο διάκενο"....και σκέφτηκα το πασοκ. αυτό ήταν σαν προειδοποίηση προς τον παπανδρέου προεκλογικά την οποία δεν έλαβε υπ'όψιν. δηλαδή, σκέφτηκα το "διάκενο" που υπάρχει μεταξύ των αντιλήψεων του γιώργου παπανδρέου και του στενού του κύκλου με το παραδοσιακό πασοκ. το τεράστιο "διάκενο" που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά που πιστεύει ο γ.παπανδρέου και σ'αυτά που πιστεύει π.χ. ο πολυζογώπουλος. λόγω λοιπόν της διαφοράς απόψεων επί της ουσίας, το πασοκ τελικά έχει πέσει μέσα στο διάκενο γιατί πλέον είναι ξεκάθαρο ότι, με αφορμή τις πρόσφατες αναγγελίες της κυβέρνησης, η παράλυση του πασοκ και η ανικανότητά του να αντιδράσει, οφείλονται στο ότι άλλα πιστεύει ο αρχηγός και άλλα το κόμμα. όταν ο γ.παπανδρέου κάλεσε τον μάνο και τον ανδριανόπουλο προεκλογικά, πίστευα ότι ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι ο γαπ όχι μόνο ήθελε να μετατρέψει το πασοκ σε ένα κόμμα φιλελεύθερο, κοινωνικά και οικονομικά, αλλά και ότι θα το έκανε. ίσως αυτό ήθελα και το πίστεψα αλλά το πίστεψα και ψήφισα τον γαπ. πίσω στο μετρό: το αυτοκόλλητο-προειδοποίηση έγραφε στα αγγλικά "please mind the GAP". ίσως αυτό ήταν η προεκλογική προειδοποίηση προς εμένα...

6/27/2005

to share or not to share, that is (no longer) the question

"Internet file-sharing services will be held responsible if they intend for their customers to use software primarily to swap songs and movies illegally, the Supreme Court ruled Monday, rejecting warnings that the lawsuits will stunt growth of cool tech gadgets such as the next iPod.

The unanimous decision sends the case back to lower court, which had ruled in favor of file-sharing services Grokster Ltd. and StreamCast Networks Inc. on the grounds that the companies couldn't be sued. The justices said there was enough evidence of unlawful intent for the case to go to trial."

το supreme court έκρινε ότι μπορεί κανείς να κάνει μήνυση σε επιχειρήσεις όπως το grokster κλπ αν τα προϊόντα τους έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν την παραβίαση της προσωπικής ιδιοκτησίας (copyright infringement) και αν δεν έχουν δικλείδες ασφαλείας για την προστασία της προσωπικής ιδιοκτησίας.

διάφορα ερωτήματα εγείρει η εν λόγω απόφαση, όπως πως ακριβώς μετριέται η παρακίνηση για να παραβιάσεις την προσωπική ιδιοκτησία και πόσο αυστηρή είναι αυτή η μέτρηση?

διάφοροι επιχειρηματίες/entrepreneurs και οι χρηματοδότες τους από δω και πέρα θα είναι πολύ προσεκτικοί στο μέλλον ποιες τεχνολογίες θα δημιουργήσουν, φοβούμενοι πλέον ότι θα μηνυθούν. ένα είναι βέβαιο: η "καινοτομία" σήμερα έπεσε πάνω σε τοίχο

επίσης, όσοι δημιουργούσαν home video και garage music και τα μοιράζαν μέσω δικτύων p2p καθώς ήταν ο μόνος οικονομικός τρόπος, πέσαν κι'αυτοί πάνω στον ίδιο τοίχο

don't they know how lucky they are? they're living in the tropics

απάντηση που έδωσε ο αντιπρόεδρος cheney στον wolf blitzer, δημοσιογράφο του cnn, στις 25.6.05, σχετικά με το guantanamo bay detention center και τους κρατούμενους:

CHENEY: The treatment they're getting -- they got a brand new facility down at Guantanamo. We spent a lot of money to build it. They're very well treated down there. They're living in the tropics.

where have all the flowers gone, long time passing...

πριν λίγες μέρες επισκέφθηκα το holocaust memorial στο βερολίνο, ένα καινούργιο μνημείο στη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτόματος. στο υπόγειο υπάρχει έκθεση. μια έκθεση η οποία στηρίζεται στην προσωποποίηση του δράματος: άνθρωποι που κάποτε ζούσαν όπως όλοι. προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων και οικογενειών. είναι μια έκθεση που σοκάρει και που αφήνει τον επισκέπτη μουδιασμένο. μια έκθεση που σίγουρα δεν ξεχνιέται.
σ'αυτή την έκθεση γίνεται αναφορά στους τσιγγάνους, στους ομοφυλόφιλους και στα αμεα - και αυτοί θύματα του χίτλερ καθώς δεν ταίριαζαν στο σχέδιο του για μια ανώτεροι φυλοί.
ίσως για μένα το θέμα παραείναι προσωπικό. στο τέλος της έκθεσης υπάρχει μια βάση δεδομένων των εβραίων θυμάτων (επιζόντες και μη) και εκεί βρήκα την οικογένειά μου την οποία, πλην του πατέρα μου, δεν θα γνωρίσω ποτέ. ίσως γιατί όλοι τους πήγαιναν γυρεύοντας...
θυμήθηκα ένα σχόλιο κάποιου που μου είπε ότι οι εβραίοι πήγαιναν γυρεύοντας προπολεμικά γι'αυτό ο χίτλερ τους αφάνησε. εκτός του ότι το σχόλιο αυτό είναι εντελώς ανυπόστατο, τα υπόλοιπα θύματα του χίτλερ (τσιγγάνοι, κλπ), κι'αυτά πήγαιναν γυρεύοντας;
δυστηχώς, our collective ignorance is greater than our collective tolerance and understanding

6/21/2005

πολιτισμός

"Η υλοποίηση του προγράμματος της καθολικής πρόσβασης και η ανάλογη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με αναπηρίες αποτελεί το βασικό στόχο της συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών,ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ και Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία...
Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου, οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι Ο.Τ.Α, παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την τροποποίηση των οργανισμών τους, έτσι ώστε να συμπεριλάβουν υπηρεσιακές μονάδες σε επίπεδο Τμήματος ή Γραφείου, με κύρια αρμοδιότητα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας και των λοιπών διευκολύνσεων για τα άτομα με αναπηρίες στους χώρους λειτουργίας τους."

είναι απίστευτο, το 2005, χώρα-μέλος της Ε.Ε., να μην έχει φροντίσει στις δημόσιες υπηρεσίες να υπάρχει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες. βέβαια, και να το φροντίσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, αναρωτιέμαι, οι άνθρωποι αυτοί πως θα κατέβουν απ'τα πεζοδρόμια με τα ρουστίκ καγκελάκια του αβραμόπουλου και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στα όποια ανοίγματα; όταν περηφανεύονται οι διάφοροι ότι η ελλάδα είναι ο λίκνος του πολιτισμού, why don't they look out their window?

live your myth, polish style

αυτό θα πει χιούμορ. στη γαλλία σημαντικό ρόλο στο "όχι" έπαιξε ο φόβος της επέλασης φθηνών εργατικών χεριων από την αν.ευρώπη. οι πολωνοί αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. έτσι, ξεκίνησαν διαφημιστική εκστρατεία αφενός μεν για να "βελτιώσουν" την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τους πολωνούς εργάτες, αφετέρου δε για να προσελκύσουν γάλλους τουρίστες. σ'αυτό το link βλέπει κανείς την διαφήμιση:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4115164.stm

η ελλάδα, παρόλο που είναι γνωστό το κλισέ του hot greek lover, θα τολμούσε ποτέ κάτι τέτοιο;
too bad. talk about living your myth!...

6/20/2005

"fowl" play

"The World Health Organization (WHO) is attempting to clarify from China, reports that the government there encouraged farmers to use a human anti-viral drug to treat birds infected with a deadly strain of avian flu.
This action would be breaking international guidelines.

Scientists have long feared the bird flu, which although infectious in birds, does not spread easily among humans, could mutate into a form capable of generating a pandemic in which millions of people without immunity could die.

According to reports, Chinese farmers, acting with government encouragement, had tried to suppress major bird flu outbreaks among chickens with amantadine, which would possibly make it useless in fighting human influenza."

εισαγόσημο, το νέο "όσημο"

we've come a long way... απ'το χαρτόσημο, στο σπατόσημο και τώρα έχουμε το νέο μέλος της οικογένειας "όσημο", το εισαγόσημο. obviously θα επιβληθεί στα κινέζικα προϊόντα, η επέλαση των οποίων αναγκάζει την κυβέρνηση "να λάβουμε άμεσα μέτρα για να προστατεύσουμε τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν οι χαμηλές τιμές των κινέζικων προϊόντων". το εισαγόσημο θα ισχύει και για τα προϊόντα από ινδία καθώς προβλέπεται να είναι ακόμα φθηνότερα από τα κινέζικα. εννοείται ότι το κόστος του "εισαγόσημου" θα μετακυλίσει αργά ή γρήγορα στον καταναλωτή και τα έσοδα απ'το εισγόσημο θα χρηματοδοτήσουν έργα εκσυγχρονισμού των τελονείων. έξυπνη η κυβέρνηση: και προστατεύει τους κλέφτες μικροέμπορους και χρηματοδοτεί έργα. παράλληλα, αυτοί που τους ψηφίζουν πληρώνουν χωρίς παράπονο, πιστεύοντας ότι προστατεύουν τη χώρα απ'τη παγκοσμιοποίηση

προσοχή: είναι λίκνος

στο καράβι για αίγινα, ηχογραφημένο μήνυμα ενημερώνει τους επιβάτες του καραβιού ότι ο αργοσαρωνικός "ήταν λίκνος του αρχαίου ελληνικού και ευρωπαϊκου πολιτισμού" και ως εκ τούτου θάπρεπε να μην πετάμε σκουπίδια σε μια τόσο ιστορική θάλασσα.
για να μην παρεξηγηθώ, υποστηρίζω πλήρως την όποια προσπάθεια "to keep the country clean". όμως, γιατί να πρέπει να επικαλεστείς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό (για άλλη μια φορά ως σημείο αναφοράς του οτιδήποτε συμβαίνει σ'αυτή τη χώρα) για να πείσεις να μην πετάξει κάποιος το πλαστικό ποτήρι απ'τη φραπεδούμπα στη θάλλασα; δεν καταλαβαίνω το επιχείρημα. δεν αρκεί ότι σ'αυτή τη θάλασσα θα κολυμπήσουμε, αυτή τη θάλασσα βλέπουμε και ανοίγει το μάτι μας, αυτή είναι η θάλασσα για την οποία έχουμε τουρισμό και ζει η χώρα; γιατί πρέπει όλα να τα αναγάγουμαι στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό; είναι λίγο επικίνδυνο κανείς να οδηγεί κοιτώντας μόνο το rear view mirror... μπορεί να πέσει για τα καλά σε λίκνο

6/17/2005

riding a dead horse...

The tribal wisdom of the Dakota Indians, passed on from generation to generation, says that, "When you discover that you are riding a dead horse, the best strategy is to dismount."

However, in government, education, and in corporate Europe and America, more advanced strategies are often employed, such as:-
1. Buying a stronger whip.
2. Changing riders.
3. Appointing a committee to study the horse.
4. Arranging to visit other countries to see how other cultures ride dead horses.
5. Lowering the standards so that dead horses can be included.
6. Reclassifying the dead horse as living-impaired.
7. Hiring outside contractors to ride the dead horse.
8. Harnessing several dead horses together to increase speed.
9. Providing additional funding and/or training to increase dead horse's performance.
10. Doing a productivity study to see if lighter riders would improve the dead horse's performance.
11. Declaring that as the dead horse does not have to be fed, it is less costly, carries lower overhead and therefore contributes substantially more to the bottom line of the economy than do some other horses.
12. Rewriting the expected performance requirements for all horses.
And of course ...
13. Promoting the dead horse to a supervisory position.

6/16/2005

when the ethiopians go marchin' in...

νόμιζα ότι από πορείες τα είχα δει όλα...
να όμως που η ζωή εδώ never ceases to amaze me.
πριν από περίπου 2 ώρες ακούω φωνές από πορεία να περνάει στη βασ. σοφίας. πορεία με προορισμό την αμερικάνικη πρεσβεία.
ήταν πορεία με περίπου 70 άνδρες και γυναίκες από την αιθιοπία τυλιγμένοι με σημαίες της χώρας τους. κάποιοι είχαν μικρά πλακάτ. το ένα που είδα έγραφε: η ανεργία δεν είναι αλητεία.
τους συνόδευαν 2-3 από τα γνωστά-άγνωστα αδέσποτα της πλ.συντάγματος που συνοδεύουν κάθε πορεία.
και απόρισα με πολλά πράγματα, το βασικότερο βέβαια ήταν ο προορισμός. η πρεσβεία των ηπα τι δουλειά έχει με την ανεργία και τους αιθίοπες που ζουν εδώ? από τις πολλές πορείες που καταλήγουν εκεί μήπως έχει γίνει αντανακλαστικό όλες οι πορείες να καταλήγουν εκεί? μήπως τελικά οι πορείες κατ'ουσίαν δεν έχουν κανένα "προορισμό"? και μήπως διαλέγουν την πρεσβεία ως γενικότερο σύμβολο του "κακού", ανεξαρτήτως αν ευθύνονται οι ηπα ή όχι? τη λογική προσπαθώ να ανακαλύψω και δυσκολεύομαι

brothers in arms

επιτέλους, έγινε η αδελφοποίηση της κατεχόμενης αμμοχώστου με την αθήνα, στην ακριτική δερύνεια. ο δήμαρχος αμμοχώστου (?) γιαννάκης σκορδής υποστηρίζει ότι η διδυμοποίηση της αμμοχώστου με την αθήνα ενδυναμώνει και ενισχύει ακόμη πιο πολύ το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της πόλης. θα ήθελα να ξέρω συνειρμικά πως βγάζει αυτό το συμπέρασμα. δυστηχώς πιστεύω ότι η υπόθεση της κύπρου είναι αυτή που είναι και δεν θα αλλάξει όποιο αγώνα και να κάνουν οι κάτοικοι της όποιας πόλης...γι'αυτό ίσως θα πρέπει να κοιτάξουνε να βρούνε άλλους αγώνες οι οποίοι θα οδηγήσουν κάπου (και όχι στην αδελφοποίηση της αμμοχώστου με την αθήνα)

αξίζει

σ'αυτό το link καθημερινά βρίσκει κάνεις μια πολύ ενδιαφέρουσα στήλη:

http://www.euro2day.gr/articles/81794/

η άποψη της στήλης διαφέρει πολύ από την αγαπητή "Ε" και τις υπόλοιπες γνωστές "ημιφυλλάδες"

6/14/2005

πως λέγεται η "ψύξη" αγγλικά?

πόσο με εκνευρίζει όταν ακούω "κλείσε το παράθυρο, θα πάθω ψύξη".
αυτή τη κουβέντα δεν την ακούς αλλού. μόνο στην ελλάδα. η "ψύξη" είναι ασθένεια αμιγώς ελληνική. η "ψύξη" ως πάθηση χτυπάει μόνο εδώ, πουθενά αλλού στον κόσμο. εδώ φίλη μου πήγε σε γιατρό γιατί είχε πιαστεί για να μάθει ότι είχε "ψύξη". δεν πάει άλλο με την ψύξη. είναι αδόκιμος ιατρικός όρος. ο πόνος, η δυσκαμψία, ο περιορισμός του εύρους των κινήσεων και η ευαισθησία στην πίεση των παρασπονδυλικών μυών του αυχένα είναι συνήθως συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου. μπορεί η διαφορά στη θερμοκρασία λόγω του κλιματιστικού ή του ανοιχτού παραθύρου στον ήδη ιδρωμένο αυχένα να είναι ο καταλυτικός παράγωντας για να εμφανισθούν τα συμπτώματα, όμως πάντα υπάρχει παθολογικό υπόβαθρο. καιρός να ξεπεράσει η ελλάδα την εθνική της ασθένεια...

6/13/2005

mein kampf meets islam

ενδιαφέρον είδηση από την τουρκία: η πώληση του μανιφέστου του χιτλερ το οποίο έγραψε στη φυλακή στη δεκαετία 1920 έχει γίνει bestseller στην τουρφκία.

πιο συγκεκριμένα, από τον ιανουάριο φέτος το Mein Kampf έχει πουλήσει περισσότερα από 50.000 αντίτυπα και έχει φτάσει στη 4η θέση στο τούρκικο bestseller list.

απ'ότι διαβάζω, υπάρχει μια τάση ανόδου στην τουρκία του αντισιμιτισμού και του αντιαμερικανισμού και αυτό έχει συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων του συγκεκριμένου βιβλίου.

6/10/2005

it's the περιβάλλον, stupid

πριν λίγες μέρες ήταν ημέρα περιβάλλοντος. νομίζω η "Ε" είχε φωτογραφία ένα βουνό από σκουπίδια λόγω της απεργίας σε μαύρο πλαίσιο για να αποδείξει ότι εδώ το περιβάλλον δεν το προσέχουμε. όμως όλες οι εφημερίδες το θέμα το πήγαν γύρω-γύρω απ'τα σκουπίδια σε όλη την αθήνα που συσωρεύτηκαν λόγω απεργίας. θεώρησα τρομερά άστοχη αυτή τη συσχέτιση. τα σκουπίδια μαζεύτηκαν λόγω απεργίας - όχι λόγω έλλειψης σεβασμού στο περιβάλλον. υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλες φωτογραφίες και στιγμιότυπα που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για να αποδείξουν ότι πραγματικά στην ελλάδα δεν υπάρχει ο παραμικρός σεβασμός στο περιβάλλον. παραδείγματα από την καθημερινή ζωή. και όχι μόνο με σκουπίδια. όταν ο έλληνας βγαίνει από το σπίτι του δεν σέβεται τίποτα γύρω του. γιατί να νοιαστεί για κάτι τόσο "οικουμενικό" όπως το περιβάλλον; μικρά παραδείγματα είναι: οι τουαλέτες (σε εστιατόρια, γραφεία, δημόσιους χώρους, κλπ), οι πλαστικές σακούλες σκουπιδιών που εκτοξεύονται από τα παράθυρα τη νύχτα, τα πλαστικά μπουκάλια που διακοσμούν τις παραλίες, τα ταξί που βγάζουν τόσο μαυρό καπνό λες και καίνε στουπιά, η μη ανακύκλωση, τα μπαζομένα ρέματα, οι δυναμίτες στο ψάρεμα, τα παράνομα χτισμένα σπίτια σε προστατευμένα μέρη, οι βούρκοι που αδειάζουν στη θάλασσα, οι ακαθαρσίες σκύλων στα πεζοδρόμια που δεν μαζεύουν οι ιδιοκτήτες [πλην εμού :))]κλπ κλπ κλπ. όταν δεν υπάρχει καθόλου σεβασμός στην καθημερινότητα από τον καθένα, στη συνέχεια οι επιχειρήσεις γιατί να νιώθουν ότι το θα βελτιωθεί η "φήμη" της εταιρίας άμα φανεί κοινωνικά υπεύθυνη ως προς το περιβάλλον; και έτσι το περιβάλλον το αφήνουμε στην άκρη. κάπου, μερικά πράγματα πρέπει να αρχίσουν από κάτω προς τα πάνω για να αλλάξουν. να υπάρχει πίεση από τους πολίτες. αυτό που διαπιστώνω όμως είναι ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα στους "κάτω", we're in deep garbage

6/08/2005

οι ερμηνείες του αλαβάνου

στην (ηλεκτρονική) εφημερίδα "χρηματιστηριο" διαβάζω:
"Ως άρνηση στη νεοφιλελεύθερη και φιλοατλαντική Συνθήκη και όχι ως εθνική περιχαράκωση, ερμήνευσε το "όχι" των Γάλλων και των Ολλανδών στα πρόσφατα δημοψηφίσματα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος και εκτίμησε πως το αποτέλεσμα θα "σπρώξει" την Ευρώπη προς τα Αριστερά..."

ο κ.αλαβάνος λοιπόν ερμήνευσε με δική του πρωτοβουλία - αγνοώντας πλήρως τις έρευνες επί ερευνών και τις μελέτες επί μελετών - οι οποίες προέρχονται από τη γαλλία και όλες συμφωνούν σε ένα πράγμα: το όχι της γαλλίας οφείλεται προτίστως και αναμφίβολα στα εσωτερικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γάλλοι. το ενδεχόμενο μιας πιο ενωμένης ευρώπης απλώς εντείνει αυτό το συναίσθημα. το όχι των γάλλων ήταν ένα όχι στη σημερινή τους κατάσταση και στους πολιτικούς της χώρας. ήταν μια έκφραση του θυμού που έχουν με την πολιτική της χώρας. αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει και ένα γνήσιο όχι ως προς το "σύνταγμα της ευρώπης" και για ότι αυτό θα επιφέρει. αλλά καλό θα ήταν στις ερμηνείες του ο κ.αλαβάνος να λαμβάνει υπ'όψιν του και τα facts και τι πραγματικά λέει π.χ. ο γαλλικός λαός. εκτός αν κ.αλαβάνος είναι της σχολής του πίστευε και μη ερεύνα...

6/07/2005

Wal-(S)Mart

διάβασα σήμερα στην καθημερινή ότι ο κολοσσός των κολοσσών των σούπερ μάρκετ, το αμερικάνικο Wal-Mart, είναι χορηγός ενός νέου tv reality show, The Scholar. 10 τελειόφοιτοι λυκείου θα εξεταστούν σε θέματα γνώσεις (προφορικά και σε ομαδικές ασκήσεις) και επιπλέον θα πρέπει να πείσουν την επιτροπή ότι αξίζουν τα χρήματα/υποτροφία 240.000 δολάρια. με αυτό τον τρόπο προσπαθεί η επιχείρηση να "βελτιώσει" την εικόνα της καθώς δέχεται επιθέσεις όσον αφορά στο χειρισμού του προσωπικού της και στο ότι κατηγορείται για αθέμιτο ανταγωνισμό.
αξίζει να σημειωθεί ότι το Wal-Mart δεν είναι απλός μια μεγάλη επιχείρηση, ούτε ότι είναι το μεγαλύτερο σ/μ παγκοσμίως. το Wal-Mart είναι Η μεγαλύτερη επιχείρηση παγκοσμίως. είναι μεγαλύτερη από τη General Electric, την ExxonMobil, τη General Motors... Ο ετήσιος τζίρος του W-M ξεπερνάει τα 245 δις δολάρια! απλός μου κάνει εντύπωση ότι η επιχείρηση δεν σκέφτηκε τίποτα πιο ουσιαστικό να κάνει πέραν της χρηματοδότησης ενός reality show

6/06/2005

what's mine is mine and what's yours...we can share

στη σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ ήταν ξεκάθαρη: εμείς χύνουμε το αίμα μας για τη ΔΕΗ, εμείς με την εργασία μας και τον ιδρώτα μας έχουμε κάνει τη ΔΕΗ αυτό που είναι (?) και εμείς θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην αύξηση, ακόμα και στο διπλασιασμό, των κερδών της ΔΕΗ. ΑΛΛΑ (there's always an ΑΛΛΑ), για να το κάνουμε αυτό θέλουμε συμμετοχή στα κέρδη. έτσι απλά. εγώ ξέρω όταν είναι να συμμετάσχεις στα κέρδη, δουλεύεις με στόχους, προσωπικούς στόχους, στόχοι που ετησίως αναπροσαρμόζονται (προς τα πάνω) και των οποίων η επίτευξη απαιτεί δουλειά, δουλειά, δουλειά. στόχοι που αναπτύσσουν την εταιρία κάθε χρόνο over and above την περυσινή χρονία. αν η ΓΕΝΟΠ is up to this, μαζί τους. ΑΛΛΑ (το δικό μου ΑΛΛΑ τώρα) επειδή έχω μια υποψία ότι η ΓΕΝΟΠ το έχει φανταστεί κάπως αλλιώς, καλύτερα να πάνε πίσω να δουλέψουν λίγο και να αφήσουν το profit sharing για τώρα. μόνο σε κακό θα τους βγει

sad houssein

ο σαντάμ χουσείν έχει χάσει το ηθικό του γιατί τώρα κατάλαβε το μέγεθος των κατηγοριών εναντίον του και γιατί είναι σίγουρος ότι το δικαστήριο δεν θα είναι αντικειμενικό μαζί του.

ίσως έχει δίκιο: το γεγονός ότι σκότωνε τους πολιτικούς του αντιπάλους, ότι έριχνε αέρια στους κούρδους, ότι επιτέθηκε στο κουβείτ το '90, κλπ κλπ να είναι απλώς πλημελλήματα στα δικά του μάτια

pissing in the wind

επισήμως επιβεβαιώθηκε ότι στις 5 μαρτίου 2005 στο guantanomo bay, κρατούμενος και το κοράνι του "πιτσιλίστηκαν" από ούρα. ο κρατούμενος είχε ξαπλώσει κοντά στον εξαερισμό μέσα στη φυλακή. ένας φύλακας εντοπίστηκε να είχε ουρήσει κοντά στον εξαερισμό και ο αέρας φύσηξε τα ούρα του μέσα από τον εξαερισμό στο χώρο της φυλακής.

what were they thinking when they came up with this version of events?

6/03/2005

elephants in a "china" store...

γυαλιά καρφιά θα τα κάνει πάλι το ελληνικό κράτος:

διαβάζω στην καθημερινή της πέμπτης ότι:
"στο στόχαστρο όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του δημοσίου τομέα τίθενται τα κινεζικά προϊόντα. μεικτά συνεργεία ξεκινούν άμεσα συστηματικούς ελέγχους στα 212 σημεία του λεκανοπεδίου όπου πωλούνται τα κινεζικά προϊόντα προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα οριζόμενα από την ελληνική νομοθεσία. στο πλαίσιο αυτό, χθες, με πρωτοβουλία του γ.γ. του υπ. οικονομίας και οικονομικών κ.μίχαλου έγινε σήμερα συνάντηση στο υπουργείο, στην οποία συμμετείχαν ο γ.γ. του υπ.αν κ.βουλουδάκης, ο διοικητής του ικα κ.βαρθολομαίος, ο γεν. επιθεωρητής της ελ.ας. ν.ελλάδος αντιστράτηγος κ.σύρος, ο ειδικός γραμματέας του σώματος επιθεώρησης εργασίας κ.κουρούσης και ο ειδικός γραμματέας της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων του σδοε κ.αργυρός. αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και η λήψη αποτελεσματικών μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων από τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων."

και αναρωτιέμαι:
1. το στρατό γιατί δεν τον είχαν καλέσει; μπορεί στο κάτω κάτω να χρειαστεί να βομβαρδίσουμε και κανένα μαγαζάκι...
2. γιατί όλη αυτή η φασαρία για τα "κινέζικα" και δεν γίνετε κάτι αντίστοιχο για τη συντρηπτική πλειοψηφία των "ελληνικών επιχειρήσεων"; μήπως επειδή τα κινέζικα κάνουν ζημιά στους έλληνες κλέφτες εμπόρους; και οι ελληνικές επιχειρήσεις που κλέβουν τους πολίτες και τους κοροϊδεύουν; ο κινέζος μου πουλάει κάτι πιο φτηνά. ο έλληνας πιο ακριβά. γιατί μου αφαιρείς το δικαίωμα να πάρω το φτηνό;
3. αθέμιτος ανταγωνισμός είναι ότι πουλάω φτηνά; θα ήθελα όλοι αυτοί οι γκουρού της ελεύθερης οικονομίας που μαζεύτηκαν στο κάλεσμα του κ.μίχαλου να εξηγήσουν ακριβώς τι πάνε να κάνουν, γιατί, και με ποια μέσα. φαντάζομαι ότι ακόμα και αν είναι "νόμιμος" ο κινέζος καταστηματάρχης θα αναγκαστεί να πληρώσει τον εφοριακό που θα του έρθει, τον αστυνομικό που θα του εγγυηθεί προστασία, κ.ο.κ.

τσάμπα μάγκες όλοι αυτοί οι κύριοι.

και όλο αυτό το φαινόμενο απλώς επιβεβαιώνει ότι η χώρα αυτή διοικείται από "κομμουνιστική" αντίληψη του κράτους, ότι είναι μια χώρα άκρως ρατσιστική και ότι είναι μια χώρα που αδιαφορή για τη σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας

6/02/2005

ο δρόμος είχε τη δικιά του ιστορία....

πριν λίγες μέρες, έξω από το σπίτι μου και το γκαράζ μου, είχε κρεμάσει ο Δ.Αθηναίων, δ/νση οδοποιίας κόκκινες πλαστικές κορδέλες και σημειωματάκια ότι για 1 1/2 μήνα θα φτιάχνουν το δρόμο να τον κάνουν αντιολησθητικό (ή κάτι τέτοιο) και συνεπώς να μην παρκάρει κανείς. για 1 1/2 μήνα!!! ΔΕΝ ειδοποιούν "σταδιακά", δηλ., όπως προχωράνε. όχι βέβαια. το κάνουν για όλο το δρόμο (αρκετά τετράγωνα) για να μη προβληματιστούν οι ίδιοι και να έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους αν σου χαλάσουν το αυτοκίνητό σου στην πορεία των εργασιών.

ξεκινάνε προχθές, σκάβουν το κομμάτι έξω από το πάρκινγκ μου το αφήνουν έτσι σκαμμένο και τώρα είναι άφαντοι. εν ολίγοις, δεν μπορώ να βάλω το αυτοκίνητο στο γκαράζ μου και ούτε ξέρω πότε θα μπορώ. και αυτή η σκέψη παίρνει το δρόμο της:

εγώ με τους φόρους μου πληρώνω αυτούς τους γελοίους να κάνουν δουλειά και την κάνουν όπως θέλουν, όποτε θέλουν, με όποιους όρους αποφασίσουν εκείνη τη στιγμή, και το χειρότερο όλων είναι ότι δεν είναι και υπόλογοι σε κανέναν!!!!!!!!!

φτάνει πια αυτή η κοροϊδία. στον ιδιωτικό τομέα αν ο πελάτης/καταναλωτής/κλπ σε πληρώσει και εσύ δεν τηρήσεις να παραδώσεις αυτό που του έχεις υποσχεθεί, τον έχασες τον πελάτη και μπορεί και τη δουλειά σου. γιατί εδώ δεν ισχύει αυτό;

αντί όλοι αυτοί οι αργόσχολοι να πορεύονται για την κάθε αντιαμερικάνικη ανοησία που τους έρχετε στο μυαλό ή για "δικαιώματα" που δεν δικαιούνται, γιατί δεν στρώνονται στη δουλειά; μήπως ήρθε η ώρα να μας χάσει το κράτος από πελάτες και όλοι μαζί να σταματήσουμε να πληρώνουμε φόρους, φόρους για να ξήνονται άλλοι και να με κοροϊδεύουν κατάμουτρα; μήπως ήρθε η ώρα να πάρω το δρόμο προς το υπουργείο οικονμικών και να απαιτήσω τα λεφτά μου πίσω για υπηρεσίες που πληρώνω και δεν λαμβάνω;

και δεν μπορώ να ακούω άλλο ότι ο καραμανλής θα κάνει τομές και ότι ο γαπ είναι κατά του κρατικισμού. όπως λένε και στην πατρίδα μου: why don't they put their money where their mouth is... κι'ας κάνουν όλοι αυτοί κάτι.

6/01/2005

sudoku ή τετράγωνη λογική

το sudoko ήρθε από την ιαπωνία να κατακτήσει τη δύση. εκεί που το σταυρόλεξο απαιτεί γνώσεις, το sudoko είναι παιχνίδι απλής λογικής, με νούμερα. 81 κουτάκια, 9x9. σε κάποια υπάρχουν αριθμοί. πρέπει να βρεις τους αριθμούς που λείπουν. όμως, σε κάθε σειρά (οριζόντια και κάθετα) όπως και σε κάθε υπο-κύβο 3x3 (9 συνολικά) ο κάθε αριθμός μπορεί να εμφανιστεί μόνο μια φορά.

στην αγγλία έχει ήδη μεγάλο following. ακόμα και η κυριακάτικη new york times σκέφτεται να βάζει ένα sudoko δίπλα στο περιβόητό της σταυρόλεξο.

αν δεν αντέχεις άλλο να σπαζοκεφαλιάζεις με το πχ ποιος είναι ο σημαντικός Αγγλος συνθέτης που έδρασε στα τέλη του 19ου αλλά και στις αρχές του 20ου αιώνα, το sudoku είναι η λύση (ή το νέο πρόβλημα)...