pinky and the brain

5/26/2005

τι ακριβώς καταλάβαμε από την έρευνα για τη νεολαία;

μεγάλη δημοσιότητα πήρε η έρευνα που ανέλαβε το τμήμα επικοινωνίας και ΜΜΕ του παν/μίου αθηνών για λογαριασμό της γγ νέας γενίας με θέμα τη "νεολαία".
η εν λόγω έρευνα μας λέει κατ'ουσίαν ότι οι νέοι βλέπουν το μέλλον ασαφές και αβέβαιο, ότι εμπιστεύονται περισσότερο θεσμούς όπως τον πρόεδρο της δημοκρατίας, την εκκλησία (!) και την ανώτατη εκπαίδευση και λιγότερο τα κόμματα, τη δημόσια δίοικηση και τα συνδικάτα. επίσης μαθαίνουμε ότι το πιο σημαντικό που θα θέλαν να τους προσφέρει το επάγγελμά τους είναι το χρήμα και ακολουθεί η ασφάλεια. επιπλέον, βλέπουμε ότι η οικογένεια, ο έρωτας και η φιλία έχουν μεγαλύτερη αξία από τη θρησκεία, το χρήμα και τη διασκέδαση. οι νέοι σήμερα είναι πιστοί αλλά δεν πάνε εκκλησία, κλπ κλπ κλπ.

έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ανάγνωση της έρευνας. ωστόσο, ως αποτέλεσμα, μπορούμε να το κάνουμε κάτι; μπορεί κανείς να στηριχτεί στα αποτελέσματα να πάρει αποφάσεις; δεν μπορεί όχι επειδή αμφισβητώ τα αποτελέσματα αλλά επειδή από μόνα τους δεν μου λένε τίποτα.

η έρευνα είναι μια φωτογραφία. αυτό που χρειάζομαι είναι μια ταινία. πρέπει να ξέρω συγκριτικά με το παρελθόν που βρίσκονται οι νέοι σήμερα. τι προσδοκούσαν πέρυσι, πρόπερυσι, πριν 5 χρόνια και τι σήμερα; τι εμπιστεύονται σήμερα και τι παλαιότερα; μόνο τότε θα ξέρω πραγματικά τι συμβαίνει με τη νεολαία. μόνο τότε θα ξέρω ποιες είναι οι τάσεις για να μπορέσω να τις επηρεάσω. διαφορετικά one guess is as good as another.

απ'όσο ξέρω, διαχρονικές κοινωνικές έρευνες δεν υπάρχουν. δεν υπάρχει συστηματική μελέτη των μεταβολών στην ελληνική κοινωνία ούτε σε συνολικό επίπεδο ούτε για τους νέους. και αν υπάρχουν, δεν είναι διαθέσιμες και δεν χρησιμοποιούνται από φορείς, πολιτικούς κλπ στο σχεδιασμό δράσεων. αλλά μετά θα μου πεις, ποιος σχεδιάζει μακροχρόνια στην ελλάδα για να τον νοιάζει και τι γίνεται διαχρονικά;

2 Comments:

At 10:59 PM, Blogger Roark said...

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται σε όλες αυτές τις έρευνες οι ένοπλες δυνάμεις να συγκεντρώνουν τόσο μεγάλα ποσοστά εμπιστοσύνης!

Μιλάμε για τον πιο τραγικό, διαβρωμένο, διεφθαρμένο, αντιπαραγωγικό θεσμό, και όποιος έχει πάει στρατό το ξέρει από πρώτο χέρι.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται άνθρωποι που έχουν γνωρίσει από μέσα αυτή την σαπίλα να της δείχνει εμπιστοσύνη!

Μάλλον όλοι αυτοί οι ψήφοι είναι γυναίκες (που δεν έχουν υποχρέωση να την γνωρίσουν), γέροι (που δεν θυμούνται και πολλά) και ανυπότακτοι (που δεν θέλουν να την γνωρίσουν).

 
At 8:14 AM, Blogger pinky and the brain said...

roark θα σε απαγοητεύσω: δεν είναι ούτε γέροι, ούτε (μόνο) γυναίκες. είναι άνδρες γυναίκες, έως 29 ετών (νομίζω ότι ξεκινάει από 15 ετών) - δηλαδή, είναι ένα δείγμα αντιπροσωπευτικό των νεοτερων ηλικιακών ομάδων σε πανελλαδικό επίπεδο. μα δεν είναι μόνο οι ένοπλες δυνάμεις που κάνουν εντύπωση. η εκκλησία που βγήκε δεύτερη (όχι η θρησκεία αλλά η εκκλησία με όλα της τα σκάνδαλα); αν τη διαβάσει κανείς προσεκτικά την έρευνα σου σκιαγραφεί μια νεολαία που ψάχνει να διοριστεί στο δημόσιο, απελπιστικά "συντηρητική" (με τη λάθος έννοια) και τελείως nationalist. πέραν τούτου, δεν σου λέει και πολλά γιατί όπως είπα δεν έχεις να συγκρίνεις τα αποτελέσματα με τίποτα. απλά δίνει τροφή στα μμε να διαστρεβλώσουν πάλι την πραγματικότητα

 

Post a Comment

<< Home