pinky and the brain

5/28/2005

πως ο πρόεδρος Bush σώζει ζωές

τα βλαστοκύτταρα είναι το νέο hot issue στο χώρο της ιατρικής έρευνας. τα βλαστοκύτταρα -κύτταρα από έμβρυα ημερών - μπορεί να είναι η απάντηση σε ασθένειες όπως Parkinsons και Alzheimers, ενώ επίσης με τη χρήση βλαστοκυττάρων υπάρχει ελπίδα να βρεθεί η μόνη αποτελεσματική μέθοδος για μεταμόσχευση. τις λεπτομέρειες για τα βλαστοκύτταρα μπορεί κανείς να τις βρει αλλού.
εμένα το θέμα μου είναι άλλο. προ ημερών στις ηπα, το house of representatives (ελληνικά;) νομοθέτησε υπέρ της χρηματοδότησης έρευνας για/με βλαστοκύτταρα από την κυβέρνηση των ηπα. ο πρόεδρος bush δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο σε αυτήν την απόφαση. ο λόγος του είναι απλός: εφ'όσον τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από τριών ημερών έμβρυα (θα μπορούσε να είναι από πχ αμβλώσεις), αφαιρούμε ζωές. συνεπώς, βλαστοκύτταρα = δολοφονία. αφαιρώ μια ανερχόμενη ζωή. το ότι το κάνω για ιατρική έρευνα για να σώσω εκατομμύριες ζωές, το ότι γίνεται με τη χρήση 3 ημερών κυττάρων που αμφισβειτείται αν είναι "ζωή", κλπ κλπ δεν έχει σημασία. το θέμα για τον πρόεδρο είναι ηθικό. fair.
ο πρόεδρος είναι όμως συγχρόνως υπέρ (super υπέρ) της θανατικής ποινής. σε αυτήν την περίπτωση όμως, ΔΕΝ τίθεται ηθικό ζήτημα. ναι μεν αφαιρώ ζωή ΑΛΛΑ το κάνω για να σώσω ζωές. πιστεύει στην θανατική ποινή όχι επειδή ο κακοποιός το αξίζει αλλά επειδή με αυτόν τον τρόπο ένας άλλος κακοποιός θα αποτραπεί να δολοφονήσει κάποιον τρίτον. εν ολίγοις, θανατώνω τον Α ώστε ο Β να μην σκοτώσει τον Γ.
βράσε ρύζι.
ακούγεται αστείο και μπορούμε να πούμε ότι δεν με νοιάζει τι κάνει στις ηπα. αλλά με αυτή τη στάση ο πρόεδρος είναι τελικά μεγάλο εμπόδιο στην πρόοδο της ιατρικής. και αυτό μας αφορά όλους

4 Comments:

At 3:12 PM, Blogger Roark said...

Έχεις δίκιο για duble stantards του Μπους.

Όμως δεν έχει και στις δύο περιπτώσεις άδικο. Μάλλον στην δέυτερη έχει (την γελοία διατήρηση της θανατικής ποινής).

Πάντως παρά το απειλούμενο βέτο, από το 2001 έχει χρηματοδοτήσει την έρευνα στα βλαστικά κύτταρα.

 
At 3:45 PM, Blogger S G said...

house of representatives=Βουλη των Αντιπροσωπων ειναι νομιζω ο δοκιμος ορος...

 
At 9:01 AM, Blogger pinky and the brain said...

roark, ο bush ναι μεν έχει χρηματοδοτήσει έρευνα στα βλαστοκύτταρα αλλά είναι είτε έρευνα σε adult stem cells (λιγότερο υποσχόμενα) ή σε βλαστοκύτταρα που ήδη είχαν "συλλεχθεί" πριν πάρει ο ίδιος θέση στο θέμα. αυτά τα βλαστοκύτταρα που ήδη είχαν συλλεχθεί κάποια στιγμή θα εξαντληθούν και θα πρέπει να αντικατασταθούν. τέλος, όπως έγραψα αλλού, είναι απαραίτητη η κρατική υποστήριξη στις ηπα για τις έρευνες σε βλαστοκύτταρα.

sg: ευχαριστώ για τη μετάφραση!

 
At 5:41 PM, Blogger Roark said...

Βουλή των Αντιπροσώπων είναι το Κονγκρέσο (σε αντίθεση με την Γερουσία).

 

Post a Comment

<< Home