pinky and the brain

6/10/2005

it's the περιβάλλον, stupid

πριν λίγες μέρες ήταν ημέρα περιβάλλοντος. νομίζω η "Ε" είχε φωτογραφία ένα βουνό από σκουπίδια λόγω της απεργίας σε μαύρο πλαίσιο για να αποδείξει ότι εδώ το περιβάλλον δεν το προσέχουμε. όμως όλες οι εφημερίδες το θέμα το πήγαν γύρω-γύρω απ'τα σκουπίδια σε όλη την αθήνα που συσωρεύτηκαν λόγω απεργίας. θεώρησα τρομερά άστοχη αυτή τη συσχέτιση. τα σκουπίδια μαζεύτηκαν λόγω απεργίας - όχι λόγω έλλειψης σεβασμού στο περιβάλλον. υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλες φωτογραφίες και στιγμιότυπα που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για να αποδείξουν ότι πραγματικά στην ελλάδα δεν υπάρχει ο παραμικρός σεβασμός στο περιβάλλον. παραδείγματα από την καθημερινή ζωή. και όχι μόνο με σκουπίδια. όταν ο έλληνας βγαίνει από το σπίτι του δεν σέβεται τίποτα γύρω του. γιατί να νοιαστεί για κάτι τόσο "οικουμενικό" όπως το περιβάλλον; μικρά παραδείγματα είναι: οι τουαλέτες (σε εστιατόρια, γραφεία, δημόσιους χώρους, κλπ), οι πλαστικές σακούλες σκουπιδιών που εκτοξεύονται από τα παράθυρα τη νύχτα, τα πλαστικά μπουκάλια που διακοσμούν τις παραλίες, τα ταξί που βγάζουν τόσο μαυρό καπνό λες και καίνε στουπιά, η μη ανακύκλωση, τα μπαζομένα ρέματα, οι δυναμίτες στο ψάρεμα, τα παράνομα χτισμένα σπίτια σε προστατευμένα μέρη, οι βούρκοι που αδειάζουν στη θάλασσα, οι ακαθαρσίες σκύλων στα πεζοδρόμια που δεν μαζεύουν οι ιδιοκτήτες [πλην εμού :))]κλπ κλπ κλπ. όταν δεν υπάρχει καθόλου σεβασμός στην καθημερινότητα από τον καθένα, στη συνέχεια οι επιχειρήσεις γιατί να νιώθουν ότι το θα βελτιωθεί η "φήμη" της εταιρίας άμα φανεί κοινωνικά υπεύθυνη ως προς το περιβάλλον; και έτσι το περιβάλλον το αφήνουμε στην άκρη. κάπου, μερικά πράγματα πρέπει να αρχίσουν από κάτω προς τα πάνω για να αλλάξουν. να υπάρχει πίεση από τους πολίτες. αυτό που διαπιστώνω όμως είναι ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα στους "κάτω", we're in deep garbage

3 Comments:

At 1:14 PM, Blogger Oneiros said...

"Αθάνατο ελληνικό τοπίο", που έλεγε κι ο Χάρι Κλιν. Σωστή η παρατήρηση, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια χρόνου να περιμένουμε να διαμορφωθούν περιβαλλοντικές συνειδήσεις στις επόμενες γενιές για να λύσουν αυτές τα προβλήματα της χώρας.

 
At 1:55 PM, Blogger pinky and the brain said...

γι'αυτό δεν θα λυθούν

 
At 9:20 PM, Blogger Roark said...

Πιστεύω ότι τα σκουπίδια στην Ελλάδα (και οπουδήποτε αλλού) είναι μια έκφραση αποτυχίας, λόγω έλλειψης οριοθέτησης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Όταν κάτι είναι δημόσιο αγαθό, ο καθένας αισθάνεται ότι μπορεί να συμπεριφέρεται όπως θέλει χωρίς συνέπειες.

Το να περιμένουμε οι Έλληνες να αναπτύξουν οικολογική ή κοινωνική συνείδηση είναι ουτοπία.

Η μόνη λύση για ένα καθαρότερο περιβάλλον είναι ο περιορισμός των δημόσιων αγαθών που μπορεί να συμπεριφέτεαι ασύδοτα ο Έλληνας.

Με το αναθέτουμε πχ την εκμετάλλευση των πλαζ σε ιδιώτες έχουμε πολύ πιο καθαρές και περιποιημένες ακτές με πολύ καλύτερες υπηρεσίες και πολύ λιγότερη ελληνική αυθαιρεσία.

Ή αντίτοιχα, με το να βάλουμε παρκόμετρα δημιουργούμε ένα να αποτελεσματικό μηχανισμό που ελέγχει το παράνομο παρκάρισμα.

Ο μόνος τρόπος να σεβαστεί ο Έλληνας ότι δεν του ανήκει, είναι να ανήκει (αν όχι η κυριότητα, τουλάχιστον η χρήση) σε κάποιον άλλο!

 

Post a Comment

<< Home