pinky and the brain

9/28/2005

it's the christianity, stupid

god is really screwing things up. "In general, higher rates of belief in and worship of a creator correlate with higher rates of homicide, juvenile and early adult mortality, STD infection rates, teen pregnancy and abortion in the prosperous democracies. The United States is almost always the most dysfunctional of the developing democracies, sometimes spectacularly so."

5 Comments:

At 10:58 AM, Blogger Ανδρέας said...

Πολύ καλό το άρθρο. Χρειζόταν όμως ειδική μελέτη για να καταλάβει κανείς κάτι τέτοιο; Λίγη Ιστορία να διαβάσει κανείς αρκεί.

άσχετο: στο άρθρο των zombie cosmetics εξέφρασες μια γνώμη (όπως και ο konfer) περί αρχαίων ελλήνων που τη βρίσκω τουλάχιστον ακραία. Θα ήθελα να επανέλθουμε κάποια στιγμή στο θέμα.

 
At 9:30 PM, Blogger pinky and the brain said...

ακραία η άποψή μου για τους αρχαίους? δεν ήταν καθάρματα? δεν είχαν δούλους που τους φερόντουσαν απαράδεκτα? δεν είχαν τις γυναίκες ως 3rd class citizens? δεν ήταν δημοκρατία για τους lucky few? αυτό που λέω δεν αναιρεί τα επιτεύγματα, μην τα μπερδεύεις.

 
At 10:15 PM, Blogger Ανδρέας said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 10:19 PM, Blogger Ανδρέας said...

Είναι ισοπεδωτικό. Με αυτή τη λογική όλοι οι αρχαίοι λαοί ήταν καθάρματα και πολλοί συγχρονοι (πχ οι Αμερικανοί που μέχρι πρόσφατα είχαν δούλους). Γιατί επίσης πρέπει να δούμε τα επιτεύγματα τους "ξεχωριστά";
Φυσικά και δεν εγκρίνω τη δουλεία, τουλάχιστον όμως στην Αρχαία Ελλάδα τη χρησιμοποίησαν για να φτάσουν σε ένα πολιτισμικό επίπεδο που δεν έφτασαν άλλοι στην εποχή τους. Χωρίς δουλεία θα έπρεπε απλά να είχαμε ξεχάσει επιστήμη, φιλοσοφία, δημοκρατία και τα σχετικά, απλά δε θα είχαν χρόνο για τέτοια πράγματα. Δε λέω "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", απλώς παρατηρώ πως άλλοι που συντηρούσαν δουλικά καθεστώτα δεν άφησαν καμιά σοβαρή κληρονομιά. Αυτή η στάθμιση των πραγμάτων με οδηγεί στο να μη τους χαρακτηρίζω καθάρματα.
Αυτό στο οποίο συμφωνώ είναι στο ό,τι έχουν "θεοποιηθεί" ως λαός από τους ιστορικούς και δεν τονίζεται όσο συχνά θα έπρεπε και η αρνητική τους πλευρά. Χαρακτηρισμοί όμως του αυτού του τύπου μου φαινονται παρόμοιοι με αυτούς που χρησιμοποιούν οι "αντιαμερικανοί" (με την κακή έννοια του όρου).

 
At 7:56 AM, Blogger pinky and the brain said...

σπασίκλα, αναφέρομαι έτσι ακραία στους αρχαίους γιατί είναι απαράδεκτη η θεοποίησή τους που επικρατεί. το γεγονός ότι άφησαν κληρονομιά δεν αναιρεί το γεγονός ότι ήταν καθάρματα. και το γεγονός ότι οι αρχαίοι ήταν καθάρματα δεν σημαίνει ότι πριν 2000 χρόνια κι άλλοι λαοί δεν ήταν καθάρματα. a katharma is a katharma regardless if he's alone or with company.
η διαφορά με τον αντιαμερικανισμό είναι ότι στην αρχαία ελλάδα το όλο σύστημα είχε στηθεί πάνω σ'αυτή τη συμπεριφορά. και αναφέρομαι σ'αυτούς που κινούσαν το σύστημα.

 

Post a Comment

<< Home